Mitä suosittelen?

Mitä suosittelen?

Pölynpoisto

Tietokoneen komponentit lämpenevät, kun tietokone on päällä. Kannettavissa tietokoneissa on aina hyvin pienet lämmönpoistokanavat. Vuosien saatossa niihin kertyy pölyä, jolloin tietokone ei jäähdy enää yhtä tehokkaasti. Aluksi oireena on sammuileminen, mutta jossain vaiheessa kone ei käynnisty enää ollenkaan.

Asiakkailtani on tullut huoltoon useita läppäreitä, jotka ovat vain yhtäkkiä sammuneet, eivätkä käynnisty enää. Usein, muttei aina, syynä on ylikuumeneminen, lämmönpoistokanavat ovat täynnä pölyä ja emolevy on ylikuumentunut. Emolevyn vaihto on työläs ja kallis toimenpide ja hyvin usein sitä ei kannata tehdä, joka tarkoittaa uuden tietokoneen hankintaa. Erityisen harmillista tämä on silloin, kun tietokoneen takuuaika on juuri loppunut.

Jos haluat käyttää tietokonetta mahdollisimman pitkään, suosittelen tuomaan tietokoneen pölynpoistoon vuosittain.

Teen pölynpoiston tietokoneesta riippuen hintaan 25-40€ (sis.alv 24%), sivun alaosasta löytyvät yhteystietoni.

 

Pölynpoisto + lämpötahnan vaihto (jos tietokoneella on ikää yli 3 vuotta)

Pelkkä pölynpoisto ei välttämättä riitä, jos tietokoneella on ikää. Lämpötahnan vaihto yhdessä pölynpoiston kanssa on tehokkain tapa pidentää tietokoneen käyttöikää. Tehdasasenteiset lämpötahnat menettävät tehonsa yleensä takuuajan jälkeen tai hieman sen jälkeen, etenkin läppäreissä. Seurauksena on komponenttien lämpeneminen, joka on voimakkaampaa kuin pölyn aiheuttama. Oireet ovat vastaavanlaiset, tietokone sammuilee ja lopulta se ei enää käynnisty ja korjaaminen on harvoin kannattavaa.

Jos haluat käyttää tietokonettasi mahdollisimman pitkään, suosittelen tuomaan tietokoneen lämpötahnan vaihtoon takuuajan loputtua tai hieman sen jälkeen. Vaihdettu lämpötahna kestää ainakin 3 vuotta, usein pidempäänkin.

Lämpötahnan vaihto vaatii yleensä enemmän tietokoneen purkamista kuin pölynpoisto. Nämä yhdessä maksavat 40-60€ (sis.alv 24%), kysy tarkka hinta omalle tietokoneellesi!

 

SSD-levyn vaihto

Kovalevy on suorituskykyä rajoittava komponentti kaikissa vanhemmissa tietokoneissa, mutta erityisesti kannettavissa tietokoneissa. Tietokone voi toimia muuten hyvin, mutta käynnistyminen ja tiedostojen avaaminen ja käsittely on todella hidasta.  Ongelmaan on ratkaisu: SSD-levy.

SSD hyödyntää vanhoista kovalevyistä poikkeavaa tekniikkaa, siinä ei ole ollenkaan liikkuvia osia. SSD-levyjen edut verrattuna perinteisiin kovalevyihin ovat: lyhyempi hakuaika, nopeampi tiedonsiirto, vähäisempi virrankulutus ja lämmöntuotto sekä äänettömyys. Kovalevyn vaihto SSD-levyksi on ylivoimaisesti paras päivitys, jonka tietokoneeseen voi tehdä.

Laadukas ja nopea Samsungin 860 EVO SSD-levy maksaa kapasiteetista riippuen 250 Gt=80€ ja 500 Gt=115€. 250 Gt levy riittää hyvin peruskäyttöön. Tämä levy on myös itselläni ollut käytössä pitkään ja siksi voinkin hyvin suositella sitä. Veloitan asennuksesta 65€. Hintaan sisältyy tiedostojen talteenotto vanhalta kovalevyltä ja niiden siirto uudelle SSD:lle, käyttöjärjestelmän asennus ja päivitys, haluamiesi ohjelmien asennus ja nettiselaimen tietojen palautus. Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24%.

Tampereen Tietokoneavun Youtube-kanavalla on videoita näistä aiheita. Pääset katsomaan ne klikkaamalla sivun lopussa olevaa Youtube-kuvaketta.

Jos kiinnostuit, sivun alaosassa ovat yhteystietoni.

 

Ota yhteyttä

Voit ottaa yhteyttä alla olevalla yhteydenottolomakkeella, soittamalla tai tekstiviestillä (myös Whatsapp).
Jos en vastaa, soitan mahdollisimman pian takaisin.

Aukioloajat:

ma-to 9.00-17.00

pe 9.00-16.00

la-su suljettu

Olen hyvin vaihtelevasti paikalla, sovi aika ennen kuin olet tulossa.

Viikonloppuisin ja aukioloaikojen ulkopuolella yhteydenotot alla olevalla lomakkeella, vastaan niihin mahdollisimman pian.

Yhteystiedot

Tampereen Tietokoneapu
Y-Tunnus 2900345-9

Ville Kontola
Sammonkatu 68
33540 Tampere
045 7874 8447
mail@tampereentietokoneapu.fi